Υπάρχει μια ιστορική υπεραγορά στα νότια που και θα σε τρελάνει με την ποικιλία των κρεάτων της και θα σου προσφέρει ότι επιθυμεί η ψυχούλα σου να τοποθετήσεις στην σχάρα. Συμπεριλαμβανομένου πολύτιμες ‘οδηγίες χρήσης’ από τους υπεύθυνους της. Ο λόγος στους ‘ειδικούς’ της Κρεαταγοράς Μελέτης στην Αργυρούπολη.
Η Τσικνοπέμπτη είναι από τις διασημότερες γιορτές – μη αργίες. Είναι μια γιορτή που η τσίκνα μπορεί να σε μεθύσει από το πρωί που πηγαίνεις στην δουλειά και να σου σπάσει την μύτη μέχρι να φτάσεις κι εσύ κοντά σε κάποια σχάρα. Είναι όμως και μια από τις πιο δύσκολες γιορτές για αυτόν που έχει αναλάβει να τοποθετήσει το κρέας πάνω στην σχάρα. Όχι μόνο για την διαδικασία αλλά, πάνω από όλα, για την επιλογή σωστού και ποιοτικού κρέατος.
Για αυτή την δουλειά στα νότια υπάρχει ο Μελέτης στην Αργυρούπολη, που βρίσκεται στο χώρο- στη συμβολή των οδών Αργυρουπόλεως και Κύπρου- που ήταν κάποτε ο ιστορικός Σπέντζος. Μόλις μπαίνεις σε αυτή την υπεραγορά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Μία βιτρίνα 40 μέτρων απλώνεται μπροστά σου και πραγματικά μπορείς να χαθείς. Ενώ στις διάφορες γωνίες του μαγαζιού θα βρεις εκλεκτά τυριά και αλλαντικά καθώς και επώνυμα είδη διατροφής. Ποικιλία βρίσκεις και σε κατεψυγμένα ψάρια και λαχανικά.
Αλλά ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής είναι το κρέας. Εδώ θα βρεις ελληνικά αλλά και εισαγόμενα από τις καλύτερες φάρμες τις Ευρώπης. Μαριναρισμένα κρέατα κάθε είδους, μπιφτέκια και λουκάνικα, σεφταλιά και ρολό με ότι κρέας ποθεί η ψυχούλα σου. Λίγο πιο πέρα υπάρχει και η premium corner με κρέατα black angus αν θες να φτιάξεις burger σαν αυτό που τρως στα καλύτερα burgerάδικα των νοτίων και της Αττικής.
Πραγματικά με αυτή την τεράστια ποικιλία και την πληθώρα επιλογών χάνεσαι και θες να τα δοκιμάσεις όλα. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. 880 διαφορετικοί κωδικοί κρεατικών προϊόντων. Το All About Meat στα καλύτερά του.
Πρέπει όμως να διαλέξεις τι θα τοποθετήσεις πάνω στην σχάρα. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο και για αυτό υπάρχουν οι ειδικοί πίσω από την βιτρίνα για να σε βοηθήσουν. Ψήσιμο την Τσικνοπέμπτη όμως χωρίς παιδάκια δεν γίνεται. Όπως μας εξήγησαν οι ειδικοί το καλύτερο κομμάτι σε αυτό το μέρος κρέατος είναι τα δύο άκρα με το χέρι να ξεχωρίζει. Έχε το κατα νου αυτό το tip όταν θα ζητήσεις τα παϊδάκια σου. Παϊδάκια από πρόβατο Ελληνικό, από αρνί, από κατσικάκι αλλά και παιδάκια κοτόπουλου. Υπάρχουν και έτοιμα μαριναρισμένα και ειδικά τα κοτόπουλου είναι να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
Φυσικά επιβάλλεται να έχεις λουκάνικα στην σχάρα. Με αυτά θα ανοίξει το παιχνίδι και αυτά θα τσιμπάς όσο ψήνονται τα βαριά χαρτιά και οι πρωταγωνιστές. Στον Μελέτη θα βρεις λουκάνικα μοσχαρίσια, χοιρινά, κοτόπουλου, γαλοπούλας και μάλιστα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας όπου ξέρεις ότι κάθε μια έχει την δικιά της συνταγή και τις δικές της αναλογίες σε μπαχάρια και στις προσμίξεις. Μόλις ζητήσαμε μπιφτέκια, την ώρα που τα τύλιγε ο ευγενέστατος κύριος μου έκλεισε το μάτι και μου λέει εμπιστευτικά “πάρε και σεφταλιά να πετάξεις στην σχάρα, είναι το κάτι άλλο”. Δεν μπόρεσα να αρνηθώ. Ο ιδανικός μεζές που θα κάνει στην διαφορά στην όλη διαδικασία. Ειδικά με μπύρα ή κρασί είναι το κάτι άλλο.
BBQ χωρίς μπριζόλα δεν γίνεται όμως. Η γνωστή σε όλους σπαλομπριζόλα έχει τα δικά της μυστικά και τα δικά της tip. Μπορείς να διαλέξεις μπριζόλες από μοσχάρι είτε γάλακτος, είτε νεαρό, είτε βόειο, με το τελευταίο να δίνει μια μεγάλη και λαχταριστή μπριζόλα που με το σωστό ψήσιμο και την σωστή συμπεριφορά μπορεί να έχει ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Ζήτα το κομμάτι που ονομάζουμε ελιά ή και το πάνω μέρος του ζώου που δίνει ένα πολύ ωραίο κομμάτι κρέατος. Φέρσου το όπως πρέπει πριν το ψήσιμο και προσπάθησε να μην το ψήσεις πάρα πολύ γιατί θα χάσει όλη του την νοστιμιά. Όχι αλάτισμα πριν την σχάρα και όταν καταλάβεις ότι είναι medium ψημένη βγάλτην και άστην να ξεκουραστεί λίγο. Λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, μερικές σταγόνες ελαιόλαδο ή μια κουταλιά βούτυρο αρκούν για να απογειωθεί η γεύση της.
Δεν θα ήταν σωστό, μιας και οι άνθρωποι έκαναν τόσο κόπο να μας εξυπηρετήσουν, να μην πούμε ένα καλό λόγο για τις -πολύ προσιτές- τιμές του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όποια στιγμή της ημέρας και αν το επισκεφτείς θα το δεις γεμάτο. Όχι μόνο της Αργυρούπολης αλλά και στην Νίκαια, στο Μενίδι ή στα Πετράλωνα. Λογικό αφού εδώ φαίνεται να το τιμούν το τρίπτυχο “Ποιότητα-Τιμή-Εξυπηρέτηση” που είναι και το μότο τους.
Τα πολλά λόγια, όμως, είναι φτώχεια. Έλα, δες, ρώτα, σκέψου και διάλεξε. Σίγουρα το αποτέλεσμα θα σε αφήσει πλήρως ικανοποιημένο. Αν πάλι δεν μπορείς να αποφασίσεις τότε στο κατάστημα ναυαρχίδα της Αργυρούπολης (καθώς επίσης και σε αυτό της Νίκαιας) την Τσικνοπέμπτη -από 11.00 έως 16.00- θα υπάρχει BBQ δίνοντάς μας την δυνατότητα να δοκιμάσουμε ένα προς ένα τα κρέατα και τα προιόντα πριν τα αγοράσουμε.
Κρεαταγορές Μελέτης Αργυρουπόλεως 1 & Κύπρου, Αργυρούπολη
Νίκαια: Π. Ράλλη 202, Μενίδι: Λ. Δημοκρατίας 335, Κ. Πετράλωνα: Ηούς 58