Υλικά
Για τη ζύμη
330 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι τσαγιού μαγιά
200 ml χλιαρό νερό
1 και 1/2 κουταλάκι τσαγιού αλάτι
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
350 γρ. κιμά (κατά προτίμηση μισό αρνίσιο και μισό βοδινό.
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 – 4 σκελίδες σκόρδο (εάν θέλουμε)
1/2 δέσμη μαιντανό
2 ντομάτες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
1 κουταλιά σούπας σάλτσα ντομάτας
1 κουταλάκι τσαγιού κόκκινο πιπέρι σε σκόνη
1 κουταλάκι τσαγιού μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλάκι τσαγιού κύμινο
1 κουταλιά άνιθο ψιλοκομμένο εάν έχουμε
Πώς το κάνουμε
Βάζουμε το αλέυρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τη μαγιά και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη μέση και προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο. Παίρνουμε σιγά σιγά αλεύρι από τις άκρες και αρχίζουμε να το ζυμώνουμε τη ζύμη μας (περίπου 10-15 λεπτά) μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και ελαστική που να μην κολλάει στο χέρι. Σκεπάζουμε την ζύμη στη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο. (30 – 40 λεπτά)
Μέχρι να ετοιμαστεί η ζύμη μας, κόβουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε πολύ μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το κιμά, τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη τη χωρίζουμε σε κομμάτια βγαίνουν 7 – 9 κομμάτια.
Ανοίγουμε ένα ένα τα κομμάτια μας σε φύλλο στο μέγεθος περίπου ενός πιάτου του γλυκού. Προσέχουμε το φύλλο μας να είναι λεπτό. Βάζουμε τα φύλλα μας σε ταψιά που έχουμε βάλει κάτω αντικολλητικό χαρτί και πάνω στα φύλλα μας βάζουμε στο καθένα 1-2 κουταλιές από την γέμιση. Πατάμε την γέμιση στο φύλλο με ένα κουτάλι να απλώσει παντού εκτός από 1/2 εκατοστό γύρω γύρω.
Βάζουμε τα Λαχματζιούν μας σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά και μετά άλλα 2-3 λεπτά στη σχάρα του φούρνου για να ροδίσουν. όταν δούμε ότι οι άκρες τους έχουν κοκκινίσει τότε τα βγάζουμε από τον φούρνο.
Όσο πιο λεπτά ανοίξουμε τα φύλλα τόσο πιο επιτυχημένα γίνονται.
Άμα θέλουμε φτιάχνουμε την γέμιση από το προηγούμενο βράδυ και τα φτιάχνουμε την επόμενη. Έτσι ο κιμάς μας παίρνει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις από τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα υλικά και γίνονται πιο νόστιμα.
Καλή σας Όρεξη