Αφράτη Μους Ταραμά
Υλικά
1 κουτ. σούπας λευκό ταραμά
1 κρεμμύδι
450 – 500 ml καλαμποκέλαιο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Για την σωστή εκτέλεση της συνταγής όλα τα υλικά εκτός από το λάδι θα πρέπει να τα βάλουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 30’ πριν.
Βάζουμε τον ταραμά στο μπλέντερ λίγο λάδι, λίγο λεμόνι και τον χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 1/2 λεπτό. Στη συνέχεια ανοίγουμε το μίξερ και βάζουμε λίγο-λίγο το λάδι και το λεμόνι επαναλαμβάνοντας την διαδικασία μέχρι να μπει όλη η ποσότητα των υγρών. Τέλος, βάζουμε το κρεμμύδι. (Στην περίπτωση που το μείγμα δεν έχει δέσει το βάζουμε 1 παγάκι στο μείγμα και το χτυπάμε.) Ανακατεύουμε για τελευταία φορά και ξεκουράζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Θράψαλο Στιφάδο (Για 4 άτομα)
Υλικά
700 γρ θράψαλο καθαρισμένο
400 γρ κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα
30 γρ ελαιόλαδο
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
50 γρ λευκό ξηρό κρασί
500 γρ ζωμός θαλασσινών
αλάτι/πιπέρι
200 γρ σάλτσα ντομάτας
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και το δεντρολίβανο. Προσθέτουμε το θράψαλο σε ροδέλες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα και τον ζωμό. Αλατοπιπερωνουμε μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Σουπιά Κρασάτη Με Μυρωδικά (για 4 άτομα)
Υλικά
700 γρ σουπιά καθαρισμένη
200 γρ ελαιόλαδο
150 γρ ντομάτα ψιλοκομμένη
500 γρ κρεμμύδι σε φέτες
300 γρ κρεμμύδι φρέσκο
1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
200 γρ κρασί λευκό
100 γρ ζωμό λαχανικών
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε την σουπιά και το φρέσκο κρεμμύδι. Στην συνεχεία σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη, τον ζωμό, το κύμινο και το αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε τον άνηθο, ξανακατεβούμε καλά και αφαιρούμε από την φωτιά.
Χταπόδι Μαρινάτο (για 2-4 άτομα)
Υλικά
1 κιλό χταπόδι ξεπαγωμένο
75 γρ ξύδι λευκό βάλσαμο
75 γρ χυμό λεμόνι
500 γρ καλαμποκέλαιο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κλωνάρι θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
φρέσκο τριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 200 γρ λευκό κρασί, θυμάρι και 1 φύλλο δάφνης, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά.
Όταν μαλακώσει και είναι έτοιμο, κόβουμε σε μικρές λεπτές ροδέλες.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την μαρίναρα και περιχύνουμε το χταπόδι. Αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για μια περίπου ώρα.
Σερβίρουμε με λίγο φρέσκο-τριμμένο πιπέρι.
Σπανακόρυζο Με Σουπιά και Φρέσκα Μυρωδικά (για 2-4 άτομα)
Υλικά
1 κιλό σουπιά ή σουπιές
100 γρ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
20 γρ ελαιόλαδο
200 γρ ντομάτα στον τρίφτη
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι/ πιπέρι
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμό από 1 λεμόνι
40 γρ βούτυρο
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
700 γρ ζωμό λαχανικών
1 κιλό σπανακόρυζο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά την σουπιά, αφαιρούμε το δέρμα και κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το μπούκοβο, προσθέτουμε την ή τις σουπιές, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για περίπου 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα, την ζάχαρη και τον ζωμό. Αλατοπιπερωνουμε και μαγειρεύουμε για 10 ακόμα. Προσθέτουμε το σπανακόρυζο και αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το ρύζι ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Αφαιρούμε από την φωτιά και βάζουμε το βούτυρο ανακατεύοντας καλά να δέσει η σάλτσα.
Χταπόδι με κοφτό Μαραρονάκι (4 άτομα)
Υλικά
1 κιλό ( περίπου) χταπόδι
50 γρ ελαιόλαδο
1 κλωνάρι θυμάρι
100 γρ ντομάτα τριμμένη
80 γρ τομάτα στον τρίφτη συσκευασμένη
800 γρ κόφτο μακαρονάκι βρασμένο
30 γρ ζωμός λαχανικών
αλάτι / πιπέρι
10 γρ εστραγκόν
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα lime
50 γρ βούτυρο
10 γρ λευκό ξηρό κρασί
50 γρ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
5 γρ σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πρέζα μπούκοβο
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
Κόβουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι, τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με 200 γρ λευκό κρασί, θυμάρι και 1 φύλλο δάφνης, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά.
Όταν μαλακώσει και είναι έτοιμο, κόβουμε σε μικρές ροδέλες.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, σκόρδο, μπούκοβο, προσθέτουμε την τομάτα στον τρίφτη και σβήνουμε με λευκό κρασί. Βάζουμε τον ζωμό, την ντομάτα, αλατοπιπερωνουμε και προσθέτουμε το εστραγκόν. Βάζουμε το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύουμε καλά και τελειώνουμε με το βούτυρο, ξύσμα lime και τον μαϊντανό.
Θράψαλο με Αρακά και Κόλιανδρο
Υλικά
1 κιλό θραψαλο Ν. Ζηλανδίας ακαθάριστο
600 γρ αρακάς κατεψυγμένος
50 γρ ντομάτα σε μικρά καρέ
100 γρ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
100 γρ κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
50 γρ φρέσκο κολιανδρο ψιλοκομμένο
50 γρ πιπεριές πράσινες σε λεπτές λωρίδες
50 γρ πιπεριές κόκκινες σε λεπτές λωρίδες
20 γρ ξύσμα λεμόνι
50 γρ χυμό λεμόνι
αλάτι/πιπέρι
50 γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
40 γρ ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά το θράψαλο και αφαιρούμε το δέρμα. Το ανοίγουμε στην μέση και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και όταν κάψει καλά βάζουμε το θράψαλο και το ψήνουμε 2,5 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αφαιρούμε από την φωτιά και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το φρέσκο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πιπεριές, την ντομάτα, τον αρακά και το θράψαλο και μαγειρεύουμε για 4 με 5 λεπτά.
Αλατοπιπερωνουμε, βάζουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τον κολιανδρο και τελειώνουμε με το βούτυρο.
Όλες οι συνταγές εξαιρετικές. Εγώ παίρνω και αρκετές ιδέες από το https://www.maggicooking.gr/sintages με συνταγές για κάθε περίσταση.