Κότσι χοιρινό σιγοψημένο στην μπύρα (για 5-6 άτομα)
Υλικά
2 κότσια με οστό και δέρμα Μελέτης
2 κ.γ. θυμάρι
2 κ.γ. δενδρολίβανο
3 κ.γ. μαραθόσπορο
2 κουταλιές της σούπας. σκόνη μουστάρδας
θαλασσινό αλάτι και φρέσκο πιπέρι
500 ml μπύρα
300ml μπύρα (επιπλέον αν χρειαστεί)
Εκτέλεση
- Προθερμασμένος φούρνος 280°C
- Χαράζουμε τα κότσια με ένα μαχαίρι κατά μήκος όπως στην φωτογραφία και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το σκόρδο, με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, την σκόνη μουστάρδας και τον μαραθόσπορο και τα αλείφουμε στα κότσια καλά
- Σε ένα ταψί, βάζουμε πρώτα τα καρότα και το σέλινο και την συνέχεια τοποθετούμε τα κότσια πάνω από τα λαχανικά. Στην συνέχεια προσθέτουμε 500ml μπύρας
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30- 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το δέρμα και στην συνέχεια κατεβάζουμε την φωτιά στους 180°C και σιγοψήνουμε για 4 περίπου ώρες. Ελέγχουμε την στάθμη του ζωμού να βρίσκετε περίπου στα 2 δάχτυλα από το ταψί και αν χρηστεί προσθέτουμε περισσότερη μπύρα
- Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου, πουρέ ή ρύζι μαζί με τον ζωμό από το χοιρινό
Αρνάκι με τοματίνια (για 8 άτομα)
Υλικά
1kg τοματίνια
1 σκόρδο
6κ.γ. θυμάρι
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
θαλασσινό αλάτι και φρέσκο πιπέρι
1 πορτοκάλι ξύσμα
3-4kg αρνάκι (χεράκι ή μπουτάκι)
1κ.σ. κύμινο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε μια γάστρα βάζουμε τα τοματίνια, το ολόκληρο σκόρδο κομμένο στην μέση, το θυμάρι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
- Φωλιάζουμε το αρνάκι στα τοματίνια και το αλείφουμε με το κύμινο, το ξύσμα από το πορτοκάλι, αλάτι και πιπέρι
- Ψήνουμε το αρνάκι για 90λεπτά στους 180°C σε κλειστή γάστρα και την ανοίγουμε 10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας και να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα
- Αφήνομε το κρέας να κρυώσει για 10 λεπτά και στην συνέχεια το κόβουμε, σερβίρουμε με τα τοματίνια και το σκόρδο
Κοτόπουλο με βούτυρο μυρωδικών (για 2-4 άτομα)
Υλικά
1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
250gr βούτυρο
3 φύλλα δάφνης
2 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ δενδρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο ολόκληρο κοτόπουλο Μελέτης
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
2 καρότα κομμένα
1 κούπα σέλινο κομμένο σε κύβους
4 πατάτες μέτριες κομμένες (κυδωνάτες)
1 κούπα ξηρό λευκό κρασί
1 κούπα ζωμό κοτόπουλου
θαλασσινό αλάτι και φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο blender το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμόνι, προσθέτουμε το βούτυρο, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τις 2 σκελίδες και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ξεπλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε και χαρτί κουζίνας.
- Σηκώνουμε το δέρμα από το στήθος του κοτόπουλου χωρίς να το αποκόψουμε πλήρως και αλείφουμε 3 κουταλιές του γλυκού αρωματικό βούτυρο κάτω από το δέρμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σε μια γάστρα τοποθετούμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, τις πατάτες και από πάνω τους το κοτόπουλο. Αλείφουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά με το υπολειπόμενο αρωματικό βούτυρο και προσθέστε το κρασί και τον ζωμό κοτόπουλο
- Ψήνουμε με ανοιχτή τη γάστρα στους 200°C με την γάστρα να ακουμπάει το κάτω μέρος του φούρνου και στην συνέχεια χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180°C ψήνουμε για περίπου 1.30 ώρα
- Αποσύρουμε το κοτόπουλο από την γάστρα και τα τοποθετούμε σε πάγκο κοπής, το φιλετάρουμε και το σερβίρουμε με πατατούλες, καρότο και σέλινο
Γαρδουμπάκια ή κοκορετσάκια στον φούρνο (για 2-4 άτομα)
Υλικά
2 γαρδουμπάκια ή κοκορετσάκια ΦΛΩΡΙΔΗΣ
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
3 λεμόνια στημένα
1 σκόρδο ολόκληρο κομμένο στην μέση
500γρ τοματάκια μικρά
4 πατάτες κομμένες (κυδωνάτες)
3κ.γ. ρίγανη
θαλασσινό αλάτι και φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα ταψί φωλιάζουμε τα γαρδουμπάκια στις πατάτες και τα τοματάκια και στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
- Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για περίπου 1.30 ώρα στους 180°C
- Αφήνουμε το κρέας 10 λεπτά να κρυώσει και αφαιρούμε το δίχτυ, στην συνέχεια σερβίρουμε με πατατούλες
Στηθοπλευρές στη λαδόκολλα (4 άτομα)
Υλικά
2-3 κιλά βόειες στηθοπλευρές
8-10 πατάτες ολόκληρες
3 καρότα
200γρ κεφαλοτύρι σε κύβους
θαλασσινό αλάτι και φρέσκο πιπέρι
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 λεμόνια στημένα
3κ.γ. ρίγανη
4 μεγάλες λαδόκολλες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 250°C
- Σε ένα ταψί βάζουμε σταυρωτά 4 μεγάλες λαδόκολλες, στην συνέχεια προσθέτουμε το κρέας τις πατάτες, τα καρότα και το κεφαλοτύρι
- Αλείφουμε καλά με αλάτι, πιπέρι ρίγανη, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και το σκόρδο
- Διπλώνουμε την λαδόκολλα και την γυρνάμε ανάποδα έτσι ώστε το κρέας που μπήκε πρώτο να είναι πάνω-πάνω
- Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για 6-7 ώρες.
- Ανοίγουμε τα χαρτιά και το σερβίρουμε
Γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο
Υλικά
1 μεγάλη κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
300γρ. κιμάς ανάμεικτος Μελέτης
500γρ. συκωτάκια κοτόπουλο Μελέτης ψιλοκομμένα
θαλασσινό αλάτι και φρέσκο πιπέρι
1 κούπα ρύζι μακρύκοκο
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
200γρ. κάστανα ξεφλουδισμένα και προβρασμένα
50γρ. δαμάσκηνα και βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα
50γρ. κουκουνάρι
3/4 φλιτζάνι του καφέ σταφίδες μαύρες
1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
1 ποτήρι λευκό κρασί
½ κύβο λαχανικών και ½ κύβο κοτόπουλο αραιωμένο σε 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε μία μεγάλη κουταλιά βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι
- Ρίχνουμε τον κιμά και τα συκωτάκια και ανακατεύουμε μέχρι να σοταρίσουν
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει και σβήνουμε με κρασί
- Προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο (~1 κ.γ.), λίγο ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού
- Ρίχνουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, τις σταφίδες, τον άνηθο καθώς και τον ζωμό
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά και κλείνουμε το μάτι σκεπάζουμε την κατσαρόλα μια πετσέτα και βάζουμε το καπάκι
- Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και σερβίρουμε
Παραδοσιακή Γεμιστή Γαλοπούλα
Υλικά
2 κύβους κότας
1 ποτηράκι κρασί λευκό
10 μικρές φρέσκες πατατούλες
2-3 πρέζες αλατοπίπερο
Φυτίνη με βούτυρο γάλακτος
1 μήλο
1/2 ποτήρι λάδι
1 γαλοπούλα (με θερμόμετρο) 4.5 κιλά περίπου
300-350 γρ. κιμά χοιρινό
1 φάκελο κάστανα
1/2 φάκελο κουκουνάρι
1 κρεμμύδι ξερό
1/2 χούφτα σταφίδες ξανθιές
1/2 κιλό ρύζι κίτρινο
200 γρ. νερό
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι (το αλάτι διατηρεί γυαλιστερό και διάφανο το κρεμμύδι) και προσθέτουμε τον κιμά, τσιγαρίζουμε καλά και προσθέτουμε το κουκουνάρι, 1 κύβο κότας, σταφίδες, νερό, κάστανα, κρασί και τέλος όλο το ρύζι αν θέλουμε να περισσέψει γόμος, αν όχι βάζουμε 300-350 γρ. και αφήνουμε να πιει όλο το νερό.
- Πλένουμε καλά την γαλόπουλα και την αλείφουμε όλη μέσα έξω με την φυτίνη, αλατοπιπερώνουμε μόνο απέξω (γιατί ο γόμος είναι ήδη έτοιμος από αλάτι και έχει και το κύβο) και αρχίζουμε το γέμισμα, όσο πιο πολλή γέμιση τόσο πιο καλά (πιέζουμε και προσθέτουμε) και τέλος κλείνουμε με το μήλο (αν δεν θέλετε να το ράψετε) καρφώνοντας με οδοντογλυφίδα το πάνω και κάτω μέρος της κοιλιάς.
- Βάζουμε σε μια γωνιά τον υπόλοιπο γόμο, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό στο ταψί, σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα την γαλόπουλα και την βάζουμε στο χαμηλότερο ράφι σε προθερμασμένο φούρνο (170 βαθμούς με αέρα).
- Στην συνεχεία βράζουμε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 1/2 ποτήρι λαδί και 1 κύβο κοτόπουλο.
- Ανά μίση ώρα- τρία τέταρτα περίπου βγάζουμε την γαλόπουλα, ξεσκεπάζουμε παίρνουμε μια κουτάλα και την βρέχουμε με τον ζωμό κότας, σκεπάζουμε και βάζουμε στο φούρνο.
- Καθαρίζουμε τις πατατούλες, αλατοπιπερώνουμε και στην 1 ½ ώρα περίπου βγάζουμε τον χύμα γόμο και προσθέτουμε τις πατάτες.
- Ξεσκεπάζουμε την γαλόπουλα αλλά δεν ξεχνάμε να την βρέχουμε με τα ζουμιά της από το ταψί, αφού έχουν γίνει οι πατάτες και έχει πεταχτεί το θερμόμετρο η γαλοπούλα είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Καλή σας όρεξη και ελπίζω να σας αρέσει!!!
Γουρουνοπούλα στην γάστρα
Υλικά
Γουρουνόπουλο με την πέτσα
Αλάτι -πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το κρέας, το σκουπίζουμε και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Το βάζουμε σε μια γάστρα με σχάρα και ρίχνουμε στον πυθμένα της γάστρας μισό ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Όταν περάσουν 2,5 ώρες ανοίγουμε την γάστρα και αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Μην το φοβηθείτε , τραβάει πολύ αλάτι. Ραντίζουμε το κρέας με λίγο ζουμάκι, που έχει δημιουργηθεί κάτω από την σχάρα από το νερό που ρίξαμε στην αρχή και από το λίπος του κρέατος. Το σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα. Δηλαδή ο συνολικός χρόνος ψησίματος είναι περίπου 3 ώρες (εάν ψήσετε λιγότερη ποσότητα ενδεχομένως να χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψησίματος).
- Το συνοδεύσαμε υπέροχα με πατατούλες.
Κοτόπουλο γεμιστό
2 κ.σ. κουκουνάρι
Λίγο μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. μουστάρδα
400 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
Αλάτι & πιπέρι
Υλικά
1 κοτόπουλο 1.700 γρ. περίπου
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κυβάκι ζωμό κοτόπουλου
1 φλ. ρύζι νυχάκι
1,5 κιλό πατατούλες μικρές
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρά κομμάτια. Τα σοτάρουμε μαζί με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και 2 φλιτζάνια νερό.
- Όταν σωθεί το νερό κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με τον άνηθο και το μαϊντανό και γεμίζουμε το κοτόπουλο. Κλείνουμε την κοιλιά του με οδοντογλυφίδες, το αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τις πατατούλες στη μέση και τις ανακατεύουμε με τον ζωμό, τη μουστάρδα και λίγο αλάτι. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψάκι, μαζί με τις πατάτες, ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.
Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα
Υλικά
4 κσ ντοματοπολτέ
1 φλ ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κγ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κγ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
1 κιλό μοσχάρι σε πολύ μικρά κομμάτια
1 πατάτα καθαρισμένη
200 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
1 αυγό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βράζουμε το μοσχάρι σε μια κατσαρόλα, ξαφρίζοντάς το όταν χρειάζεται, δηλαδή βγάζοντας το υπόλειμμα που βγαίνει στην επιφάνεια. Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε και την καθαρισμένη πατάτα να βράσει. Δεν τα βράζουμε πολύ.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους. Αφού κρυώσει το κρέας, το βάζουμε με το ζουμάκι του σε ένα μεγάλο μπολ, όπου προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το δυόσμο και το μαϊντανό. Ρίχνουμε ακόμα το κρεμμύδι και την πατάτα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια.
- Τώρα, διαλύουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και τον προσθέτουμε στο μπολ. Αν δεν θέλουμε ή δεν έχουμε πελτέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 1/2 ποτήρι χυμό ντομάτας ή 4-5 τριμμένες ντομάτες.
- Τέλος, προσθέτουμε στο μπολ και το ρύζι, τελευταίο για να μην μαζέψει πολύ ζουμί. Ανακατεύουμε καλά και η γέμισή μας είναι έτοιμη. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, και τοποθετούμε το ένα χωριάτικο φύλλο. Στρώνουμε όλη τη γέμιση ομοιόμορφα σε όλο το ταψί και από πάνω βάζουμε το δεύτερο χωριάτικο φύλλο. Φροντίζουμε τα κομμάτια του φύλλου που περισσεύουν να είναι «γυρισμένα» προς τα μέσα. Ψήνουμε την κρεατόπιτα μας στους 220 βαθμούς για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να δούμε να ροδίζει το φύλλο.